Programma Nationaal Warmte Congres

17 oktober 2024 – Jaarbeurs Utrecht

08.15

Ontvangst met krantje/croissantje en registratie

09.00

Opening door de dagvoorzitter
Donatello Piras, Professioneel Dagvoorzitter

Donatello zal gedurende de dag het publiek actief bij het programma betrekken. Wij vragen je niet te aarzelen om je visie en mening naar voren te brengen en je vragen te stellen. Op deze wijze kunnen we het ook tijdens het plenaire programma tot concrete inzichten komen.

09.30    

Keynote interview

BOUWSTENEN IN DE WARMTETRANSITIE

Jan van Beuningen, Directeur Bouwen en Energie, Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening
Reinier Koppelaar, plv. Directeur Energiemarkt, Ministerie van Klimaat en Groene Groei

09.55

Expert insight

NETCONGESTIE IN DE WARMTETRANSITIE

Als we in de energietransitie alles willen oplossen met elektriciteit, dan heeft straks iedereen een transformatorhuisje in z’n achtertuin. De kunst is om met elkaar de juiste warmteoplossing op de juiste plek te krijgen.

Timo Idema, Directeur Strategie & Regulering, Stedin

10.15

Expert insight

ENERGIE 3D: DIGITALISERING, DECENTRALISATIE & DUURZAAMHEID

De waarde van data zal ook in de toekomst steeds groter worden. Met data en slimme algoritmen creëren we een systeem dat steeds beter voorspelt wat de vraag- en het aanbod van energie is en zorgt ervoor dat er lokaal geoptimaliseerd wordt. Duurzaamheid én kostenbesparingen staan hierbij centraal. Hoor alles over concrete voorbeelden waarbij integrale energie-oplossingen de warmtetransitie helpen versnellen.

Walter Grootveld, Director Essent Infrastructure Solutions, Essent

10.35

Expert insight

UITREIKING WARMTE AWARDS

De WarmteTransitieMakers en Greenvis werken aan de best passende en transparante aanpak om aardgasvrij te worden, voor elke buurt en ieder gebouw. Om duurzame warmte voor iedereen te realiseren en meer snelheid in de warmtetransitie te brengen, zijn innovatieve projecten en koplopers nodig.

Vanuit Greenvis wordt daarom de award uitgereikt voor het ‘Meeste Innovatieve Warmtenet 2024’. Welk warmtenet is een voorbeeld voor anderen op technisch of maatschappelijk gebied? Daarnaast reiken we vanuit de WarmteTransitieMakers de ‘WarmteTransitieMaker 2024’ award uit aan de meest innovatieve, inspirerende en impactvolle persoon die verandering brengt en dat laat zien in de praktijk. Uit een shortlist van drie nominaties zal het publiek de WarmteTransitieMaker van 2024 kiezen.

10.55

RECHARGE & GO! | KOFFIEPAUZE

11.30

PARALLELLE PLENAIRE SPEECHES

Je kunt een keuze maken uit twee inhoudelijke speeches

Zaal: Polar

DE KRACHT VAN KLEINE COLLECTIEVE WARMTESYSTEMEN (KCW)

Jinny Moe Soe Let, Directeur Markt en Regelgeving, Eteck 

Meer informatie

De kracht van kleine collectieve warmtesystemen (KCW)
Kleine collectieve warmtesystemen (KCW) spelen een essentiële rol in de verduurzaming van Nederland. Ze zijn flexibel, snel te realiseren en ideaal voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw, met lagere kosten en een minimale impact op de omgeving.

Wat kun je verwachten?
Waar stadswarmte en warmtepompen momenteel vertraging oplopen door onduidelijkheid en onzekerheid in de nieuwe Warmtewet (Wcw), bieden KCW juist volop kansen. In deze sessie bespreken we hoe KCW, dankzij hun schaalbaarheid en maatwerk, een cruciale oplossing vormen voor de energietransitie. We bieden concrete handvatten om ondanks de Wcw-uitdagingen, snel stappen te zetten.

Samen bouwen aan een duurzame toekomst!

Zaal: Auditorium

NETCONGESTIE VEREIST NIEUWE VISIE OP ENERGIESYSTEMEN

Joël Franken, Technisch Ontwikkelaar, Linthorst Techniek en Linthorst Energy

Meer informatie

Netcongestie vormt een grote uitdaging voor bouw- en verduurzamingsprojecten. Hoe voorkomen we onnodige belasting van het net, vertraging van projecten en economische schade? Flexibele energie is een welkomen oplossing om deze problematiek te lijf te gaan. Linthorst neemt u mee in een innovatieve, nieuwe visie op energiesystemen: door rekening te houden met piektijden, duurzame afname van energie en nauwe samenwerking met bouwpartners en de netbeheerder is het toch mogelijk door te blijven bouwen en de energietransitie voort te zetten.

> 10 minuten zaalwissel

12.00

PRAKTIJKLABS

Tijdens deze sessies kun je een keuze maken uit verschillende opties. Iedere sessie heeft een eigen invulling zodat je de inhoud kunt kiezen die aansluit bij je interesse.

Bekijk de praktijklabs

 

A. De interactie tussen de Wcw, het omgevingsrecht en staatssteunregels

  • Zaal: Flash

De Wet collectieve warmte (Wcw) beoogt de warmtesector flink te structureren. Gemeenten krijgen – nog meer – een regierol. Zij moeten warmtekavels aanwijzen en warmtebedrijven daarvoor aanwijzen. Maar hoe realiseer je dan een warmteproject in de vaak al dichtbebouwde omgeving? En waaraan moet je denken bij de financiering van een warmteproject? Hier manifesteert zich een wisselwerking tussen de Wcw, het omgevings- en het staatssteunrecht. Wij belichten deze wisselwerking en komen met oplossingsrichtingen tijdens onze sessie.

Iman Brinkman, Advocaat/Partner, Pels Rijcken
Jacobine Buitenhuis, Advocaat, Pels Rijcken
Sebastiaan Cnossen, Senior advocaat, Pels Rijcken


B. ACM: keuzes en dilemma’s in tariefregulering

  • Zaal: Solar

Het wetsvoorstel Wet collectieve warmtevoorziening heeft als doel om de warmtetransitie in met name de bestaande gebouwde omgeving te bevorderen en tegelijkertijd de publieke belangen duurzaamheid, leveringszekerheid en betaalbaarheid beter te borgen. Een belangrijk onderdeel van de Wcw zijn de nieuwe tariefregels. De nieuwe tariefregels zouden moeten zorgen voor meer transparantie, redelijke prijzen voor de warmtelevering en redelijke inkomsten voor warmtebedrijven. Deze doelstellingen kunnen elkaar ook bijten. De ACM zoomt graag met u in op het thema betaalbaarheid en gaat aan de hand van een aantal stellingen met je in gesprek.
• Wat is betaalbaarheid? Wat betekent betaalbaarheid in een breder verband?
• Moet de Tariefregulering betaalbaarheid garanderen?
• Kan investeringszekerheid met flankerend beleid geregeld worden?

Julia Eijkens, Programmacoördinator Warmte, Autoriteit Consument & Markt
Bram Borst, Senior Econoom, Autoriteit Consument & Markt


C. Actualiteiten in de warmtetransitie

  • Zaal: glow

Vanuit de ministeries VRO en KGG informeren we in deze sessie bezoekers over de ‘Haagse zaken’ die spelen op het gebied van warmtenetten. Diverse vragen komen aan bod en er is ruimte om je vraag te stellen. Waar staan we met de Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie en de Wet collectieve warmte? Waar zetten we op in om toch onze doelen 2030 te halen? Wat is de impact op de warmteprogramma’s die eind 2026 opgeleverd moeten zijn, en hoe helpt het Rijk de gemeenten om hier de goede stappen in te zetten?

Anne Melchers, Clustermanager Collectieve Warmte, Ministerie van Klimaat en Groene Groei
Bente Vedder, Senior Beleidsmedewerker Energietransitie Gebouwde Omgeving, Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening


D. Successtrategieën uit Denemarken

  • Zaal: Neon

We nemen jullie mee in het toepassen van Deense ervaringen op het gebied van warmtenetten in Nederland. De speerpunten hierin zijn: governance, financing & confidence

Bernard Stornebrink, Energy Finance Consultant, Enber
Emiel Meijer, Energy Finance Consultant, Enber
Michiel de Wit, Procesmanager Gemeentelijk Energiebedrijf, Gemeente Súdwest-Fryslân


E. Met data en informatie van de ondergrond bijdragen aan de warmtetransitie

  • Zaal: Fluor

• Wat is de rol van de ondergrond in de warmtetransitie?
• Hoe kunnen aardwarmte (geothermie) en warmteopslag optimaal worden ingepast in het energiesysteem van de toekomst?
• Hoe geschikt is de Nederlandse ondergrond voor aardwarmte en waar in Nederland is aardwarmte kansrijk?
• Welke data en informatie van de ondergrond heb je nodig om de potentie van aardwarmte te bepalen en waar vind je die?

Met een interactieve demo en kennisquiz willen wij laten zien waar en hoe je informatie kunt vinden over de regionale potentie van aardwarmte in Nederland. Ook gaan we in op warmteopslag en de opties bij het realiseren van warmtenetwerken. Dit doen wij aan de hand van tools en informatiesystemen die wij ontwikkeld hebben ter ondersteuning van het uitvoeren van de warmtetransitie.

“Wij” zijn de Geologische Dienst Nederland van TNO.

Hans Veldkamp, geowetenschapper en expert geothermie, Geologische Dienst Nederland (TNO-GDN)
Eva De Boever, projectleider ThermoGIS, TNO-GDN
Maarten Bijl, programmamanager geo-energie en warmtenetwerken, TNO-GDN


F. Hoe warmteopslag je business case kan verbeteren

  • Zaal: Spark

Warmteopslag in een warmtenet kent hoge kosten. Dit is één van de redenen waarom het niet standaard toegepast wordt in een warmtenet. Maar er zijn ook zeker financiële en maatschappelijke baten voor warmteopslag. Die maken warmteopslag interessant. Samen met partners heeft Invest-NL een onderzoek gedaan naar deze baten en hier een model voor ontwikkeld dat gebruikt kan worden door alle ontwikkelaars.

Mia Djuretic, Business Development Manager, Invest-NL
Max Verbaas, Business Development Analyst, Invest-NL


G. Een gemeentelijk warmtebedrijf: bezint eer ge begint!

  • Zaal: Beam

Met de nieuwe warmtewet (WCW) krijgen gemeenten meer mogelijkheden om te sturen in de warmtetransitie. De gemeente kan voor de levering van collectieve warmte een gemeentelijk warmtebedrijf aanwijzen.
Een gemeentelijk warmtebedrijf betekent ook meer taken en verantwoordelijkheden. Is uw gemeente al klaar de nieuwe rol? Welke andere mogelijkheden zijn er? Welke argumenten bepalen de keuze?
Wat de beste keuze is, hangt mede af van de lokale situatie. Aan de hand van praktijkvoorbeelden laten we zien welke dilemma’s en afwegingen daarbij een rol spelen.

Matty van Ewijk, Consultant Energietransitie, Eiffel Projects


H. Lokale warmtetransitie in beeld

  • Zaal: Osram

Het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW) ondersteunt gemeenten in hun regierol bij de lokale warmtetransitie. In het voorjaar van 2024 bezochten de accounthouders van het NPLW ruim 100 gemeenten en zijn gesprekken gevoerd met projectleiders van de 66 Proeftuinen Aardgasvrije Wijken en met tal van lokale en regionale bestuurders. Welke beeld komt daaruit naar voren? Waar lopen gemeenten tegenaan en hoe ondersteunt en inspireert het NPLW hen? De directeur van het NPLW, Maureen van Eijk, gaat in op deze en andere vragen.

Maureen van Eijk, Directeur, Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW)


I. Concrete acties voor het inrichten en optimaliseren van warmtebedrijven

  • Zaal: Auditorium

Benieuwd hoe je jouw visie voor een warmtebedrijf omzet naar concrete acties? In deze interactieve sessie bespreken we de belangrijkste uitdagingen en succesfactoren aan de hand van praktijkvoorbeelden uit de warmtemarkt. Zo laten we zien hoe je jouw organisatie, processen en systemen kunt oprichten en optimaliseren. Laat je inspireren om te leren hoe je jouw visie omzet in een helder actieplan!

Marjolein ten Haaft, Consultant Energie- en Warmtetransitie, Accenture
Lonneke Tabak, Lead Strategy & Consulting Utilities NL, Accenture
Bart Geelen, Consultant Smart Infrastructure Utilities, Accenture

 


J. Portfoliopioniers: De kracht van schaalbaarheid door gemeentelijke warmteregie

  • Zaal: Polar

Vaak vraagt dat ene warmteproject in jouw gemeente veel capaciteit, terwijl de gehele opgave vele malen groter is. Het is complex, weerbarstig en veelal nog geen kerntaak van de gemeentelijke organisatie. Wij bieden praktische inzichten voor warmteregie, het belang van schaalbaarheid in de gemeente, regio of provincie en ervaringen uit de praktijk van Portfoliopionier Haarlem.

Wienand van Dijk, Warmteregisseur, Gemeente Haarlem
Thijs Boxem, Leading Professional Warmtetransitie, Royal HaskoningDVH

12.30

MEET UP LUNCH

13.40

KENNISTAFELS

De zaal wordt verdeeld in ronde tafels. Aan iedere tafel wordt een specifiek thema ingeleid door een tafel host. Vervolgens gaat men aan de hand van vragen en stellingen gezamenlijk in gesprek om kennis en ervaringen uit te wisselen. Je hebt verschillende thema’s waaruit je kunt kiezen. Er zijn twee rondes, dus je kunt tweemaal een keuze maken.

13.40 – 14.10 uur | Ronde 1
14.20 – 14.50 uur | Ronde 2

Bekijk de tafels:
  1. Warmtegemeenschappen als versneller – Zaal:Osram
    – Wat is een warmtegemeenschap?
    – Een duidelijke positie voor de warmtegemeenschap
    – Samenwerken met een warmtegemeenschap

    Ilonka Marselis, Strategisch Adviseur en Kennisontwikkelaar Warmte, Energie Samen

     


  2. Van warmtevisie naar realiteit: praktische stappen naar een duurzaam energiesysteem – Zaal: Fluor
    – Geef inzicht als gemeente aan de netbeheerder
    – Krijg inzicht in personele capaciteit voor de warmtetransitie
    – Hoeveel buurten gaan we tegelijkertijd aanpakken om in 2050 aardgasvrij te zijn?

    Pieter Heesbeen, Senior Adviseur Energietransitie, Arcadis


  3. Waarom het slagen van de warmtetransitie nodig is om verdere netcongestie te voorkomen – Zaal: Beam
    – Hoe houdt de netbeheerder rekening met het slagen van de warmtetransitie?
    – Wat als de warmtetransitie niet slaagt?

    Maarten Bijl, Regiodirecteur Zuid-Holland, Stedin


  4. Het evalueren van de transitievisie warmte: hoe doe je dat? – Zaal: Neon
    – Gemeenten werken al een aantal jaar aan de warmtetransitie met de zogenaamde Transitievisie Warmte (TVW). Nu de eerste ervaring zijn opgedaan is het een mooi moment om te leren voor het vervolg. Een evaluatie is hiervoor een mooi instrument.
    – Maar hoe pak je zo’n evaluatie aan? Waar moet je rekening mee houden? En wat voor lessen kan dit opleveren?
    – Aan de hand van de evaluatie van de TVW Ede gaan we in gesprek over aandachtspunten in de aanpak en veel geleerde lessen zoals de verhouding tussen participatie en representativiteit, aandachtspunten in de communicatie en het inrichten van een goede monitor om tijdig bij te kunnen sturen.

    Jesse de Graaff, Adviseur, Bureau 7TIEN
    Freek Kuipéri, Adviseur, Bureau 7TIEN


  5. Warmtenet Gorinchem: een haalbaar, betaalbaar en duurzaam warmtenet – Zaal: Flash
    – Intensieve samenwerking als basis voor succes
    – TEA: afvalwater als duurzame bron
    – Inwoners als basis: het belang van voldoende warmtevraag

    Aafke Mak, Businessmanager & Adviseur Duurzaamheid, HVC


  6. De Warmtewijzer, een routekaart voor gemeenten over de ontwikkeling van collectieve warmtenetten – Zaal: Flash
    Met behulp van visuals, templates, en kennisproducten ondersteunen we je bij de stappen die je als gemeente kunt nemen om een collectief warmtenet in jouw gemeente te realiseren.

    Daniël Awater, Strategisch Business Developer, Enpuls
    Ralph de Graaf, Business Developer Warmte, Enpuls


  7. Verduurzamen bij VvE’s – Zaal: Flash
    – Positie van het VvE-bestuur
    – Handvatten en praktische oplossingen
    – Juridische obstakels

    Laura Filemon, Procesmanager Klimaat en Energie, Gemeente Schiedam
    Cor van Halem, VvE beheerder
    Marcel van Henten, VvE beheerder


  8. Vraag maar raak –  Zaal: Solar
    Tijdens deze sessie kan je jouw juridische vragen stellen over warmteprojecten, zoals over de Wet collectieve warmte (Wcw), aanbestedingen, inpassing van warmtenetten in de omgeving en staatssteun.

    Iman Brinkman, Advocaat/Partner, Pels Rijcken
    Elisa Palm, Advocaat Counsel, Pels Rijcken
    Jacobine Buitenhuis, Advocaat, Pels Rijcken
    Sebastiaan Cnossen, Senior Advocaat, Pels Rijcken


  9. ‘Van Transitievisie Warmte naar Warmteprogramma’ –  Zaal: Glow
    Ruim 8 miljoen bestaande woningen moeten van het aardgas af voor 2050. Dat vraagt om een visie waarmee we deze woningen van het aardgas kunnen afkoppelen. Eind 2026 moet elke gemeente in Nederland daarom beschikken over een Warmteprogramma. Dit Warmteprogramma is de opvolger van de Transitievisie Warmte, waarin in grote lijnen staat hoe de gemeente bewoners gaat helpen om hun woning te verduurzamen en wat daarbij de voorkeurstechnieken zijn. Op interactieve wijze nemen wij je mee in het nieuwe Warmteprogramma. Welke lessen hebben we geleerd van de eerdere Transitievisies Warmte en wat zijn de nieuwe eisen? Aan de hand van de aspecten rondom participatie en bewonersondersteuning, techniek, proces, bestuur, wet- en regelgeving en financiering nemen wij je mee in hoe je hiermee aan de slag kunt. Daarin nemen wij ook actuele uitdagingen als netcongestie mee.

    Joost Gerrits, Senior adviseur energietransitie en manager Climate & Energy, DWA
    Rogier Duijff, Adviseur Duurzaamheid, DWA


  10. Publiek warmtebedrijf Nijmegen Dukenburg: Gemeente en bewoners samen aan zet – Zaal: Glow
    – Waarom is het belangrijk dat ook bewoners een aandeel kunnen krijgen in een warmtebedrijf?
    – Hoe pakken we de eerste bijna 700 woningcorporatiewoningen aan?
    – Hoe pakken we de oprichting van een publiek warmtebedrijf aan?

    Simone Ploumen, Coördinator Deelopgave Warmtetransitie, Gemeente Nijmegen
    Remko Cremers, Projectleider Dukenburg, Gemeente Nijmegen


  11. De (on)mogelijkheden in de financiering van de warmtetransitie – Zaal: Glow
    – Wat financiert Triodos al en waar zien we nog uitdagingen
    – Hoe neem je een financieringsbeslissing zolang onduidelijkheid bestaat over de WCW?
    – Is de warmtetransitie op dit moment sociaal en voor iedereen toegankelijk?

    Marjolein Loof, Relatiemanager Energie & Klimaat, Triodos Bank
    Wesley Vedder, Relatiemanager Energie & Klimaat, Triodos Bank 


  12. Warmtecompagnie; het gemeentelijk warmtebedrijf –  Zaal: Spark
    Waar in grote steden als Amsterdam, Den Haag en Utrecht warmtebedrijven vastlopen door de hoofdprijs voor warmte te vragen, doen ze het in het Groningse Hoogezand anders. Vanuit de samenwerking in het project Gasvrij Gorecht wordt een maatschappelijk warmtebedrijf opgericht. Veel bewoners willen graag meedoen. Wat is er anders, waardoor het in Hoogezand wel lukt? Hoe begin je zo’n warmtebedrijf? En hoe krijg je de bewoners mee? Een gesprek over nieuwe warmtebedrijven van en voor gemeenten.

    Johan Duut, Projectleider Gasvrij Gorecht (Hoogezand) en Programmamanager Warmte Transitiecentrum Groningen


  13. Het netwerkbedrijf als publieke partner van gemeenten in de warmtetransitie – Zaal: Spark
    Netwerkbedrijven zijn enthousiast om gemeenten te helpen de warmtetransitie te realiseren als publieke partner. Vanuit hun maatschappelijke opgave om een optimaal integraal energiesysteem te realiseren en vanuit bestaande expertise op het gebied van energie-infrastructuur. Aan deze tafel lichten we vanuit de praktijk van NetVerder (onderdeel van Stedin Groep) de visie van netwerkbedrijven op de warmtetransitie toe en gaan we in op de samenwerking tussen netwerkbedrijven en gemeenten en de kansen die die samenwerking biedt.

    Eline Kleiwegt, Manager Gebiedsontwikkeling, NetVerder
    Edwin van Vliet, Projectontwikkelaar Warmte, NetVerder


  14. Regionale samenwerking om te versnellen – Zaal: Spark
    – Partners verbinden
    – Partners organiseren
    – Afspraken vastleggen tussen partners

    Eric Dieleman, Regisseur Warmtetransitie Drechtsteden
    Nivard van der Graaf, Projectmanager Warmtetransitie Smart Delta Drechtsteden


  15. Het lokale isolatieprogramma: met wie werk je samen? – Zaal: Break out 2
    Hoe kunnen gemeenten optimaal samenwerken om isolatie-doelstellingen te bereiken?
    In ronde 1 kijken we naar commerciële partners. Deze kunnen uitvoeringskracht, kennis en ervaring bieden. Maar hoe ga je om met onafhankelijkheid, transparantie en marges? Welke rollen moet de gemeente zelf vervullen en wat beter kan worden uitbesteed?
    Ronde 2 gaat over samenwerking met lokale initiatieven, zoals energiecoöperaties. Zijn er werkelijk goede redenen voor, of is dit slechts een politieke wens? Hebben deze initiatieven de uitvoeringskracht om de vereiste kwaliteit leveren? Hoe kunnen gemeenten hen helpen groeien?

    Ivo Snijders, Consultant Energietransitie, Eiffel Projects


  16. Regie op de warmtetransitie en wijkverduurzaming met behulp van het vernieuwde Wijkpaspoort – Zaal: Break out 3
    – Toelichting aangepast format met nieuwe onderdelen en toekomstige aanvullingen o.a. met isolatiewaarden en ondergrond
    – Hoe werkt het? Gebruik van Datavoorziening VNG en Kadaster
    – Meld je aan en ontvang een gevuld Wijkpaspoort voor wijk naar keuze

    Martin Tillema, Expert Energietransitie, Kadaster
    Sjoerd Radersma, Relatiemanager Energietransitie, Kadaster


  17. De mens achter de meter: Samen ontwerpen aan een gedragen energietransitie – Zaal: Polar
    – Co-creatie in de praktijk: met de concrete casus van Reyeroord laten we zien hoe ontwerpmethoden en –tools worden ingezet om bewoners vanaf het begin te betrekken
    – Van passief naar actief: We laten zien wat er gebeurt als je bewoners vanaf het begin als serieuze partij aan tafel zet
    – Samenwerken is niet altijd makkelijk: We bespreken het belang (en de uitdagingen) van het tonen van kwetsbaarheid, het benoemen van onzekerheden en het creëren van een gelijk speelveld

    Bjørn van Raaij, Directeur en Strategisch Ontwerper bij Zeewaardig. Ontwerpende Aanpakkers


  18. Lokaal Eigenaarschap bij Warmte, hoe dan? – Zaal: Polar
    De lokale omgeving mede-eigenaar maken van een warmteproject is nog niet zo vanzelfsprekend. Toch het belangrijk dat inwoners, bedrijven en lokale gebruikers eigenaarschap en zeggenschap krijgen over hun eigen warmtevoorziening. Dat draagt bij aan acceptatie. Daarom zet de RES Twente in op 50% lokaal eigenaarschap voor warmte.

    In buurtschap Adorp doen ze dat al. Inwoners namen zelf het initiatief om zelfstandig en aardgasvrij te worden. Het bouwden een warmtegemeenschap met als uitgangspunt: ‘Leren door te doen’.

    Ineke Nijhuis, Regio Coördinator Regionale Structuur Warmte, RES Twente
    Miranda Scheffer, Adviseur Energietransitie en Webber, Cogas


  19. Thermo Bello als prototype van een warmtenet in eigendom van bewoners – Zaal: Polar
    – Hoe kan je als buurtbewoners een warmtegemeenschap opzetten en succesvol 15 jaar een warmtenet exploiteren?- Als je dat wilt opschalen naar de bestaande bouw wat vraagt dat van bewoners en welke ondersteuning is daarbij nodig?
    – Wat zijn de vorderingen met de ontwikkeling van Buurtwarmte?

    Gerwin Verschuur, Algemeen Directeur, Thermo Bello


  20. De Kracht van Data in de Warmtetransitie: Uitdagingen en Oplossingen – Zaal: Polar
    – Welke data heb je nodig en hoe registreer je deze op de juiste manier?
    – Van wie is welke data: toepassing, deelbaarheid, houdbaarheid en AVG
    – Hoe kun je data combineren voor segmentatie, campagnes en het warmteprogramma?

    Henrike en Bas Jan gaan in op de ervaringen van gemeente Rheden om data in te zetten voor het activeren, informeren van inwoners en het monitoren van de warmtetransitie.

    Henrike Kraan, Data-analist energietransitie en duurzaamheidsopgave Gem. Rheden
    Bas Jan Kylstra, Kwartiermaker en productvisie, Kienergy (warmtetransitie dataplatform)


  21. Warm Malburgen in Arnhem: de code gekraakt! – Zaal: Polar
    Hoe gemeente, corporatie en warmtebedrijf kunnen samenwerken aan een warmtenet in een naoorlogse wijk.

    Jannis van Zanten, Projectmanager Business Unit Heat, Vattenfall
    Rick van Diest, Senior Commercieel Projectmanager Warmte en Koude, Vattenfall


  22. Samen organiseren van een warmtenet – Zaal: Polar
    – Wat is de rol & mate van betrokkenheid van de gemeente, bewoner & bouwer tijdens het realiseren van een warmtenet.
    – Hoe organiseren we de gewenste participatie van de stakeholders?
    – Welke organisatievorm kan hiervoor worden opgetuigd?

    Menno van Kicken, Kennismanager Warmte & Energietransitie, HIER


  23. Proeftuin warmtetransitie in historische centra – Zaal: Polar
    – Inspiratie en versnelling tbv. Handelingsperspectief
    – Erfgoedinclusieve analyse met stappenplan en techniekenkaart
    – Casus 1: Wilhelmina Gasthuisterrein
    – Casus 2: Molen de Otter

    Jennifer Maier, Adviseur Erfgoed & Duurzaamheid, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
    Thijs de Booij, Directeur, De Warmtetransitiemakers
    Pierre Mostert, Senior Adviseur, De Groene Grachten


  24. De kracht van samenwerking en denken in ketens – Zaal: Polar

    – Warmtenetwerken; samenwerken of tegenwerken?
    – Wachten of gewoon doen? Waar ga jij voor? Wat houdt ons tegen?
    – Gaan we voor economisch gewin of duurzame ambities?
    – Hoe kunnen we samen het verschil maken en echte stappen zetten?
    – Wat kan jij bijdragen aan de warmtetransitie?

    Valentijn Kleijnen, CEO, Energie voor Elkaar
    Helen van Veelen, Commercieel Directeur, Energie voor Elkaar


  25. Groeiende koudevraag is kans voor warmtetransitie – Zaal: Polar

    Tijdens deze ronde tafel geeft Robert Jan van Egmond van TKI Urban Energy een introductie van het onderwerk en diverse (deels nog lopende) onderzoeken over de impact van de groeiende behoefte aan koeling in woningen. Daarna is er ruimte om met elkaar in gesprek te gaan welke impact dit heeft op de warmtetransitie en hoe het koelfenomeen zelfs een kans kan zijn om die transitie te versnellen.

    Robert Jan van Egmond
    , Programmamanager Duurzame Warmte en Koude, TKI Urban Energy


  26. Het eerlijke verhaal over betaalbaarheid (zin en onzin in de publiciteit) – Zaal: Polar
    – Niet Meer Dan Anders heeft niets te maken met betaalbaarheid. Dit gaat over het rendement van het warmtenet en niet over de portemonnee van de bewoner
    – Betaalbaarheid moet uitlegbaar zijn. Niet aan ambtenaren en adviseurs maar gewoon aan de bewoner
    – Private rendementen leiden niet tot betaalbare tarieven. Voor een met de gasrekening vergelijkbare warmterekening is vaak een variabel tarief nodig dat 15% onder het ACM maximum ligt. Met publieke rendementen is dit mogelijk

    Ron Sint Nicolaas, Business Developer Energietransitie, Gemeente Deventer


  27. Model aansluitmogelijkheden warmtenet: kostenkengetallen en basis voor gesprek – Zaal: Polar
    – We starten met het ambitiedocument wat de aanleiding was om de eerste versie van het model te bouwen. Hierin zijn niet alleen mogelijkheden om kosten te verlagen maar ook om de samenwerking te stroomlijnen
    – Voor individuele en collectieven aansluitingen zijn veel verschillende mogelijkheden, elk met voor- en nadelen. Wat maakt dit zo belangrijk en hoe kies je wat passend is?
    – Hoe kunnen wij de informatie uit het model en het versnellingsprogramma gebruiken om de juiste discussies te voeren

    Hella Maessen, Partner, Atriensis
    Noa Koopman, Strategisch Adviseur Duurzaamheid, Atriensis


  28. Netcongestie en netbewust ontwerpen – Zaal: Polar
    – Welke stappen kan je gelijk nemen om de warmtetransitie niet te vertragen?
    – Hoe ziet een netbewust ontwerp er uit?
    – Hoe verzilver je de kansen en omzeil je de valkuilen?
    – Iedereen meekrijgen: Hoe zorg je voor betrokkenheid en samenwerking van alle belanghebbenden?

    Joost Poldervaart, Consultant Warmtetransitie, Royal Haskoning DHV
    Bastian Knoors, Senior Consultant Energiesysteem, Royal Haskoning DHV  

14.50

RECHARGE & GO!

15.20

Expert insight

DE WARMTEKETEN IN TRANSITIE: ERVARINGEN EN OPLOSSINGEN BEZIEN VANUIT EEN GROOT OPEREREND WARMTEBEDRIJF

Michiel Houwing, Commercial Director Heat Netherlands, Vattenfall
Laurien Smies, Directeur Business Management, Bronnen & Pricing Warmte, Vattenfall

15.40

EXECUTIVE EXCHANGE

In een interactieve discussie gaan we in gesprek met een aantal topvrouwen uit de warmtesector. Zij delen hun visie en plan van aanpak.

Dyonne Rietveld, Vice-Voorzitter, Energie Nederland
Willemien Terpstra, CEO, Gasunie
Maureen van Eijk, Directeur, NPLW
Laurien Smies, Directeur Business Management, Bronnen & Pricing Warmte, Vattenfall

16.10

OPPORTUNITIES AND CHALLENGES OF SUSTAINABLE HEATING

Jan Rosenow, Principal and Director, European Programmes at the Regulatory Assistance Project (RAP), Honorary Research Associate, Energy Programme of the Environmental Change Institute, University of Oxford

16.30

Afsluiting en netwerkborrel

Het programma is nog volop in ontwikkeling. Houdt de website in de gaten voor alle updates!

HEB JIJ EEN ONDERWERP DAT NIET MAG ONTBREKEN?

Heb je ideeën over welke sprekers en thema’s niet mogen missen op deze dag? Of zou je zelf een rol willen spelen? Laat het ons weten!

Mail Bianca Bendriss