EXCURSIE*

Woensdag 11 oktober 2023

De energie stroomt in Apeldoorn! Tijdens de excursie op 11 oktober kregen deelnemers van de excursie een kijkje in de keuken hoe gemeente Apeldoorn de verduurzaming van warmtevoorziening organiseren en faciliteren. Op een aantal locaties hoorden en zagen we hoe dat in de praktijk werkt. 

 


WARMTE KERSCHOTEN 
Het is de bedoeling om de naoorlogse wijk Kerschoten voor 2030 aan te sluiten op een duurzaam 70 graden warmtenet. De gemeente bereidt dit samen met zeven partners voor. Dat zijn de woningcorporaties Ons Huis, De Goede Woning en De Woonmensen en de Jacobus Fruytier Scholengemeenschap als warmteklanten. Het Waterschap Vallei en Veluwe zorgt voor de bron, Firan realiseert het warmtenet en Linthorst/Wij Maken Energie is de producent en leverancier van de warmte. De warmte voor het warmtenet komt van de rioolwaterzuivering aan de rand van de wijk.

We gaan samen de wijk in zodat je een goed beeld krijgt wat de aanleg van een warmtenet in praktijk betekent.

Meer info: Warmtenet – Kerschoten Energie Neutraal


REMEHA
Volg een rondleiding door de grootste warmtepompfabriek van Nederland. Remeha, marktleider in duurzame binnenklimaatoplossingen, opent haar deuren van deze nieuwe productiefaciliteit tijdens deze unieke excursie. Via een geavanceerde productielijn, met cobots en robots, worden hier duizenden Elga Ace hybride warmtepompen geproduceerd. De units die hier gemaakt worden spelen een belangrijke rol in de versnelling van de energietransitie. Want met een Elga Ace bespaar je tot wel zeventig procent op het gasverbruik en reduceer je de CO2-uitstoot van je woning. Een beter buiten begint binnen.


KIWA 
Met onze services op het gebied van certificering, inspectie, testen, training en (strikt gescheiden) consultancy creëren we vertrouwen in producten, diensten, processen, (management)systemen en medewerkers. Dat doen we in uiteenlopende marktsegmenten, variërend van bouw en energievoorziening tot drinkwater, gezondheidszorg en food, feed & farming.

Onze expertisegebieden zijn onder meer cybersecurity en duurzaam ondernemen. Tijdens het bezoek zoomen we in op een ander expertisegebied: energietransitie. Emissieloos transport, flexibelere elektriciteitsnetwerken en schonere industriële processen zijn nodig om de energietransitie te realiseren. Waterstof heeft de potentie om een belangrijke bijdrage te leveren aan onze ambitieuze klimaatdoelen. In ons Hydrogen Experience Centre laten we zien dat waterstof in de gebouwde omgeving uitstekend als brandstof is te gebruiken en we laten zien hoe we monteurs en installateurs opleiden. Dit is nodig, want de behoefte aan technici die met waterstof kunnen werken, zal in de nabije toekomst snel toenemen.


NEWTECHPARK: ontdekken, innoveren & leren
De vereniging NewTechPark inspireert en faciliteert Apeldoornse talenten, bedrijven en onderwijs om te kiezen zich een leven lang te ontwikkelen in de techniek.
Bij NewTechPark werken bedrijven actief samen met het onderwijs aan diverse programma’s en activiteiten. Van Primair en Voortgezet Onderwijs, MBO, HBO/ WO, Vakmensen tot Zij-instromers.
Binnen TechnoDiscovery kunnen kinderen van het primiar en voortgezet onderwijs techniek ontdekken. In de verschillende Techhubs en labs als Climate Experience Roome, en DC-Lab kan je als bedrijf samen met andere bedrijven, onderwijs en studenten aan innovatie werken. Bedrijven voeren met VMBO-, MBO- en HBO-studenten stages en multidisciplinair en levensechte opdrachten uit. Zij-instromers vinden via de Tech1000 en het transitiehuis Gelderland hun weg in techniek en bedrijven. Diverse bijeenkomsten en events zoals workshops, hackatons en ontbijtsessies om kennis te vergaren en in contact te zijn met andere bedrijven, onderwijsinstellingen en studenten. En zo zichtbaar te zijn bij potentiële medewerkers van de toekomst.
Tijdens jullie bezoek is ook het jaarlijkse terugkerende Techniek Festival aan de gang. In een maand tijd bezoeken c.a. 3.000 leerlingen van het primair en voorgezet onderwijs NewTechPark om techniek te ontdekken.
Ben je nu al nieuwsgierig? Klik dan hier om een indruk te krijgen van NewTechPark en klik hier voor meer informatie over het Techniek Festival.


HET ENERGIEPUNT

Als één van de eerste gemeentes die een Energiepunt voor inwoners heeft, delen we graag onze ervaringen over hoe wij dit hebben georganiseerd.

Bij het Energiepunt kunnen inwoners van Apeldoorn terecht voor onafhankelijk en gratis advies over het verduurzamen van hun woning. Voordat inwoners aan de slag gaat met het verduurzamen van hun woning, is het handig om te weten wat de logische stappen zijn om een woning te verduurzamen. Het is belangrijk dat er een plan is en er ‘geen spijt’ maatregelen worden genomen. Dit voorkomt dat er nu keuzes worden maakt die achteraf gezien niet logisch of niet nodig waren.

We vertellen je over de aanpak, het stappenplan en bezoeken onze showroom waar je verschillende soorten verduurzamingsmogelijkheden kunt zien en ervaren.

Meer info: Het Energiepunt


EXCURSIE – Warmtenet Kerschoten

Het is de bedoeling om de naoorlogse wijk Kerschoten voor 2030 aan te sluiten op een duurzaam 70 graden warmtenet. De gemeente bereidt dit samen met zeven partners voor. Dat zijn de woningcorporaties Ons Huis, De Goede Woning en De Woonmensen en de Jacobus Fruytier Scholengemeenschap als warmteklanten. Het Waterschap Vallei en Veluwe zorgt voor de bron, Firan realiseert het warmtenet en Linthorst/Wij Maken Energie is de producent en leverancier van de warmte. De warmte voor het warmtenet komt van de rioolwaterzuivering aan de rand van de wijk. Linthorst/Wij maken Energie is de producent en leverancier van de warmte.

We gaan samen met jou de wijk in zodat je een goed beeld krijgt wat de aanleg van een warmtenet in praktijk betekent.

Excursiebegeleiders: 

Xandra van Lipzig– Projectmanager – Gemeente Apeldoorn
Marjolein Tillema– Omgevingsmanager- Gemeente Apeldoorn