De baten van warmteopslag vanuit een financieringsperspectief

Warmteopslag is noodzakelijk om toekomstbestendige en duurzame energiesystemen te ontwikkelen. De noodzaak is duidelijk, maar de financiering van warmteopslag verloopt moeizaam. Warmteopslag kent namelijk hoge kosten die het lastig maken om een business case te sluiten. Welke financiële baten zijn er om de investeringsbereidheid in warmteopslag te verhogen? Mia Djuretic, Business Development Manager bij InvestNL, vertelt meer over een onderzoek naar de financiële en maatschappelijk baten van warmteopslag.

Knelpunten van warmteopslag

Warmte is 50% van het Nederlandse energiesysteem. Dit wordt voor een groot deel ingevuld met zon en wind. Om ons energiesysteem in balans te houden en optimaal gebruik te maken van alle duurzame energie, is warmteopslag van groot belang. Een groot knelpunt van de opschaling van warmteopslag is het sluitend krijgen van de business case en het aantrekken van financiering. Mia: “Warmteopslag met aansluiting op een passend warmtenet vereist een erg hoge investering vooraf, terwijl de baten van de investering vaak niet kwantitatief zijn. Je vraagt investeerders om grote investeringen te doen, zonder dat duidelijk is wat het potentieel is. Dat is voor veel investeerders een te groot risico”.

Vier financiële en maatschappelijke baten van warmteopslag

InvestNL voert samen met Energy Storage NL een onderzoek uit om de baten van warmteopslag in kaart te brengen, zodat wel duidelijk wordt wat het potentieel is voor investeerders”. Mia somt op:

  • Lagere levelized cost of heating, warmte is goedkoper als je het maakt van overschotten aan wind- en zonne-energie, omdat je anders op piekmomenten duurdere energie moet gebruiken.
  • Lagere CO2-emissie, op piekmomenten wordt nu vaak nog een gasketel gebruikt in het warmtenet. Als je het warmteopslagsysteem gevuld hebt met zon en wind, hoef je geen gasketel te gebruiken. Je stoot hierdoor minder CO2 uit en je warmte is duurzamer.
  • Curtailment, zon- en windparken staan op dit moment wel eens uit, omdat er te veel zonne- en windenergie is. Dat is zonde, want als de parken geen energie produceren, leveren ze ook geen omzet op voor de investeerders.
  • Lagere netbelasting, als je op piekmomenten extra moet stoken, gebruik je meer elektriciteit. Als dat niet hoeft, omdat er al warmte is opgeslagen op een eerder moment, is de netbelasting lager.

“De resultaten van het onderzoek worden gedurende het proces gecontroleerd bij een klankbordgroep uit de praktijk, bestaande uit het bedrijfsleven, ontwikkelaars en financiers”, sluit Mia de opsomming af.

Praat mee over de baten van warmteopslag

Het onderzoek naar de baten van warmteopslag is nog niet afgerond. We komen naar het Nationaal Warmte Congres op 17 oktober 2024 om het samen met stakeholders te hebben over hun bevindingen omtrent de knelpunten van warmteopslag en opschaling”, zegt Mia. Wil jij jouw bevindingen delen en bijdragen aan het in kaart brengen van de knelpunten en baten van warmteopslag, om zodoende een sluitende businesscase op te kunnen stellen voor investeerders? Kom dan naar het Nationaal Warmte Congres, neem deel aan het praktijklab van Mia en ga het gesprek aan met warmtebedrijven, financiers en opslagontwikkelaars. Vraag de brochure aan voor een compleet overzicht van het programma.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nationaal Warmte Congres website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024