Hoe neem je als gemeente Leiding over Warmte?

Gemeenten hebben de regierol in de warmtetransitie. Maar hoe ontwikkel je als gemeente een collectief warmtesysteem? Welke stappen zet je, en welke besluiten moet je wanneer nemen? Hoe neem je de Leiding over Warmte?

Het ontwikkelen van een collectief warmtesysteem vraagt om een samenhangende aanpak. Het organiseren van de samenwerking, het ontwerpen van het technisch-economisch systeem en het creëren van maatschappelijk draagvlak lopen synchroon. Je kunt een geweldig technisch systeem hebben, maar zonder het ontwikkelen van maatschappelijk draagvlak wordt het niet financieel haalbaar.

Om dit goed te laten verlopen heeft Greenvis de aanpak Leiding over Warmte ontwikkeld. Het bevat een overzicht van de stappen en besluiten die uiteindelijk resulteren in een warmtenet.

In 4 stappen van onderzoek naar realisatie van een collectief warmtesysteem

De aanpak bestaat uit 4 stappen en elke stap eindigt met het bereiken van een mijlpaal. Deze worden uitgevoerd aan de hand van 5 thema’s: Organisatorisch, Technisch, Financieel, Maatschappelijk en Juridisch. Het zijn de volgende 4 stappen:

  1. Onderzoeken
    In deze stap onderzoek je de mogelijke collectieve warmtesystemen met de belangrijkste stakeholders. Bijvoorbeeld met de bronnenstrategie voor gemeente Roosendaal hebben we door een analyse van huidige en toekomstige warmtebronnen in en om de gemeente en een afwegingskader de meest geschikte gebieden voor een warmtenet geïdentificeerd.
  2. Ontwerpen
    In deze stap ga je het gekozen warmtesysteem gedetailleerder ontwerpen. Daarbij wordt ook een participatiestrategie opgesteld, zoals Greenvis eerder voor Warmtenet Tiel-West deed.
  3. Vastleggen
    Aan het eind van deze stap heb je duidelijkheid over subsidies, zoals de WIS-aanvraag voor Twence en Cogas, financiering en vergunningen. Het definitieve investeringsbesluit wordt genomen.
  4. Realiseren
    In deze stap wordt het warmtesysteem gebouwd en opgeleverd. Daarna kan levering van duurzame warmte beginnen!

Een volledig overzicht van alle stappen, activiteiten en mijlpalen uit de aanpak Leiding over Warmte vind je op Greenvis.nl

Kies voor een Warmtekavelstrategie

Met de Wet collectieve warmte (Wcw) krijgen gemeenten een nieuwe verantwoordelijkheid; het vaststellen van een warmtekavel en het aanwijzen van een warmtebedrijf. Daarmee bieden warmtekavels het college de kans strategisch te sturen op de ontwikkeling van warmteoplossingen binnen de gemeente.

Ze kan sturen waar, wanneer en door wie een warmteoplossing wordt aangelegd. De warmtekavelstrategie is daarmee essentieel voor de toekomst van duurzame en betaalbare warmte in de gemeente. In deze opgave komen alle thema’s uit Leiding over Warmte (Organisatorisch, Technisch, Financieel, Maatschappelijk en Juridisch) bij elkaar.

Twee-sporen aanpak

In essentie is de warmtekavelstrategie te verdelen in twee sporen:

  • Warmtekavel: wat wordt het aaneengesloten gebied?

Er wordt geanalyseerd wat de kwantitatieve consequenties zijn van het vergroten en verkleinen van de warmtekavel. Bij Greenvis doen we dit door het maken van een schetsontwerp en businesscase. Daarnaast onderzoeken we de waarden die gemeente en stakeholders belangrijk vinden, zoals betaalbaarheid, duurzaamheid en rechtvaardigheid. Dat bepaalt mede de voorkeursgrootte van de warmtekavel.   

  • Warmtebedrijf: welke rol wil de gemeente nemen in een warmtebedrijf?

We onderzoeken factoren als: ambities en visie gemeente, ambtelijke organisatie en financiële draagkracht. Ook richten we onze blik naar buiten door in gesprek te gaan met potentiële bedrijven in de omgeving of daar buiten.

Greenvis Warmtekavelstrategie

Het resultaat is een onderbouwd en door gemeente (ambtelijke organisatie, raad, college B&W) en stakeholders geaccepteerde strategie voor de verkaveling van de gehele gemeente. Daarmee kan de gemeente sturen waar, wanneer en door wie een collectieve warmteoplossing wordt gerealiseerd. Bovendien weet de gemeente met welke partijen in een kavel moet worden samengewerkt. De kavelstrategie is tevens te gebruiken als leidraad voor de timing van het oprichten van een nieuw warmtebedrijf, vooral als de gemeente een rol in dat bedrijf wil hebben. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nationaal Warmte Congres website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024