Uitvoeringsplan in de praktijk – vier onmisbare elementen

In het uitvoeringsplan onder de nieuwe Omgevingswet legt de gemeente met inwoners en betrokkenen vast hoe een wijk van het aardgas af gaat. Maar hoe maak je zo’n plan écht praktisch toepasbaar en zet je de transitie in gang – en schrijf je niet het volgende beleidsdocument voor op de stapel? Deze vier elementen maken je plan praktisch toepasbaar:

1. Organiseer de inkoop van maatregelen

Een gebouweigenaar investeert (stapsgewijs en afhankelijk van de uitgangssituatie) tussen de €5.000 – €40.000 in isolatie en installaties om aardgasvrij te worden. Over de jaren heen vraagt dit van alle gebouweigenaren telkens investeringsbeslissingen voor maatregelen. Advies voor de juiste maatregelen en laagdrempelige toegang tot aanbieders is een kritische succesfactor. Zorg door middel van energie-adviseurs, een marktintermediar ofwel neutrale informatievoorziening voor toegankelijkheid hiervan. Je plan bevat meerjarige campagnes om deze diensten te promoten.

Voorbeeld: in gemeente Bladel, wijk Hapert zetten de WarmteTransitieMakers samen met de gemeente deze organisatie op:

  • Kempen Duurzaam verzorgd inwonersadviezen, in overleg met onze adviseurs.
  • Samen met gemeente wordt de actie opgezet. De adviseurs van Kempen Duurzaam bespreken welke lokale installateur het beste past bij bewoner.
  • Gebouwvolgsysteem op adresniveau waarmee bewoners inzicht krijgen in een persoonlijk maatregelenpakket. Dit is gekoppeld aan gemeente brede besparingsgcampagne.
  • Monitor: de gemeente zelf krijgt via het platform (anoniem) inzicht in gebouwmaatregelen per gebouw en monitort hiermee de voortgang.

2. Vraag samen offertes aan voor eerste woningen

Ontzorg en beloon koplopers die als eerste de stap naar aardgasvrij te zetten, door hen te helpen in het offerte proces:

  • Stel maatwerkadviezen op voor koplopers. Maak hiervoor maatwerk-adviseurs bewust wat er gaat gebeuren in de wijk, zodat zij dit meenemen in hun advies.
  • Stel eisen op voor in de offerte-uitvraag.
  • Evalueer van offertes met koplopersgroep

Voorbeeld: In de gemeente Elburg begeleidden wij 22 koplopers met advies en aanvraag van offertes. Door de aanpak en maatregelen van verschillende aanbieders naast elkaar te zetten, konden uitvragen worden aangescherpt. Inmiddels zijn in deze wijk meerdere woningen aardgasvrij geworden en lopen er momenteel 15 offerte trajecten.

3. Een warmtenet? Faciliteer óók advies m.b.t. individuele oplossing

Een gebouweigenaar zal altijd alternatieven naast elkaar willen leggen voor het doen van grote investeringen. Door dit advies te faciliteren kan je de besluitvorming versnellen.

Voorbeeld: In de wijk Kerschoten in Apeldoorn, ontwikkelt de gemeente een warmtenet. Wij verzorgen het woningadvies en “keukentafelgesprek” voor 1000 individuele woningen, waarbij zowel de warmtenetvariant als de individuele oplossing in kaart wordt gebracht. Op basis hiervan maken bewoners een afgewogen keuze.

4. Geef aan welke ondersteuning wanneer beschikbaar komt

Met het uitvoeringsplan en/of de campagne hierom heen, wordt de buurt geïnformeerd over de plannen. Een no-brainer: geef duidelijk aan wanneer welke ondersteuning beschikbaar komt én waar een inwoner deze kan krijgen. Denk hierbij verder dan een webpagina. Juist telefoonnummers zijn belangrijk, en nog beter: met naam en foto van adviseur(s) die de bewoners straks kunnen helpen.

Actie modus bij bewoners stimuleren

Door in het uitvoeringsplan bewoners bij de hand te nemen met deze vier elementen, zorg je voor een actievere houding en directe actie modus bij bewoners. Kan jouw gemeente hier hulp bij gebruiken? We denken uiteraard graag mee. Zo versnellen we samen de warmtetransitie!


Wij zijn De WarmteTransitieMakers. Samen met gemeenten, bewoners, en lokale partijen werken we aan aardgasvrije warmte-oplossingen, voor elke buurt en ieder gebouw. Als neutrale partner begeleiden en stroomlijnen wij de warmtetransitie. We werken vanuit de verschillende belangen naar één aanpak die echt past. Door oplossingen te vergelijken en het gesprek te voeren met belanghebbenden.

Iedereen mag meekijken: aannames en (reken)methodieken delen wij transparant. Zo creëren wij vertrouwen en draagvlak voor een gezamenlijke aanpak. Of het nu gaat om een wijk- of gebouwaanpak,  regionale warmtenet-ontwikkeling of onderzoek voor de rijksoverheid.

Inmiddels zijn wij in een groot deel van de Nederlandse gemeenten werkzaam, van historisch centrum tot Vinex-wijk en van kassengebied tot bedrijventerrein. Werk jij bij een gemeente, woningcorporatie, buurtinitiatief, VvE of warmtebedrijf? Wij helpen je graag! www.warmtetransitiemakers.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nationaal Warmte Congres website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024